Arthur koestler i zbirka eseja “The God that Failed”

Eseji šestorice europskih intelektualaca (između ostalih Andrea Gidea i Stephena Spendera) izdani 1949. godine u zbirci “The God that Failed” govore o uzrocima njihove zaluđenosti socijalizmom i neizbježnom razočaranju. Zbirka je dostupna na adresi https://rosswolfe.files.wordpress.com/2015/05/the-god-that-failed.pdf
 
Arthur Koestler: “Sa stajališta psihologa, nema puno razlike između revolucionara i tradicionalnog vjernika. Istinska vjera je beskompromisna, radikalna, čista; stoga je istinski tradicionalist uvijek revolucionarni zelot u sukobu s farizejskim društvom, s umjerenim podrivačima vjere. Vrijedi i obrnuto: utopija revolucionara, koja nalikuje na potpuni prekid s prošlošću, uvijek je zasnovana na nekoj viziji izgubljenog raja, legendarnog zlatnog doba. Besklasno komunističko društvo, prema Marksu i Engelsu, trebalo je predstavljati ponovno rođenje, na kraju dijalektičke spirale, primitivnog komunističkog društva koje je postojalo na njenom početku. Stoga svaka istinska vjera uključuje revolt protiv vjernikovog društvenog okruženja te projekciju ideala iz daleke prošlosti u budućnost. Sve utopije se hrane s izvora mitologije; nacrti graditelja društva su tek revidirana izdanja davnih tekstova.”  
O neslavnom kraju komunističkog pokreta u Njemačkoj: “…Smatrali smo se prethodnicom revolucije, a u stvari smo bili odstupnicom raspadajućeg radničkog pokreta. Nekoliko tjedana kasnije, Papen je izveo svoj državni udar: jedan poručnik i osmero ljudi je istjeralo socijalističku vladu Prusije iz njenog ureda. Socijalistička partija s osam milijuna sljedbenika nije učinila ništa. Radnički sindikati pod kontrolom socijalista nisu čak niti pozvali na štrajk. Samo mi, komunisti, koji smo se prije godinu dana udružili s nacistima protiv te iste pruske vlade te ponavljali da su socijalisti glavni neprijatelji radničke klase, sada smo pozvali na momentalni generalni štrajk. Poziv je u čitavoj Njemačkoj pao na gluhe uši. Naša frazeologija je izgubila svako značenje za mase.”  

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s