Feliks Jusupov

Feliks Jusupov (1887-1967) je u noćnim satima 17. prosinca 1916. godine zajedno s kolegama-urotnicima izbavio Rusku Imperiju od utjecaja polupismenog mistika Grigorija Rasputina. Doduše, za to im je bilo potrebno nekoliko pokušaja: nakon što trovanje cijankalijem nije uspjelo (ili se doktor Lazavert zadužen za otrov nije mogao natjerati na sudjelovanje u ubojstvu), Jusupov je Rasputina oborio metkom iz revolvera, ali se žilavi skandalozni monah nekoliko minuta kasnije već penjao preko ograde Jusupovskog dvorca na rijeci Mojka u centru Petrograda te ga je bilo potrebno dokrajčiti s još nekoliko hitaca. Obdukcija je pokazala da je Rasputin u trenutku kada su ga urotnici bacali u rijeku kako bi se riješili tijela još uvijek bio živ.

O večeri kada je Rasputina namamio u svoj dom obećanjem upoznavanja sa svojom suprugom Irinom Aleksandrovnom (usput budi rečeno, unukom bivšeg ruskog imperatora Aleksandra III), Jusupov je napisao : “Tišina je postala zlokobna. Imao sam dojam da je znao zašto sam ga doveo u svoj dom i što sam namjeravao učiniti. Činilo se da sudjelujemo u neobičnoj, strašnoj borbi. Još samo trenutak i bio bih pobijeđen, uništen. Pod Rasputinovim teškim pogledom, osjećao sam kako me napušta sva samokontrola; obuzela me neopisiva obamrlost, glava mi je plivala…” Irina Aleksandrovna se u to vrijeme nalazila na Krimu te je odluku svojeg muža da se riješi Rasputina bez njenog sudjelovanja smatrala vrhunskom svinjarijom. Ona svakako nije bila jedini pripadnik visokog društva koje je Rasputinove skandale i utjecaj na carsku obitelj smatralo nedopustivim.

Jusupov je na vrijeme napustio Rusiju zajedno sa suprugom te su ostatak života proveli u Parizu. Ukoliko se netko želi vjenčati u dvorcu gdje je ubijen Rasputin, predbilježbu je moguće obaviti ovdje. U međuvremenu možete pogledati isječak iz intervjua Feliksa Jusupova na francuskoj televiziji 1967. godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s